جریان شناسی تفسیر اجتماعی عقلی

جریانی که در این اثر از آن به جريان اجتماعى عقلي در تفسير قرآن یاد شده، در بستر نهضت اصلاح طلبى دينىِ طيفى از انديشمندان اسلامى عمدتاً از قرن چهارده هجري شكل گرفته است. عقل­گرايى در بُعد مبانى و روش تفسيرى و جامعه­گرايى و دغدغه نسبت به مسائل كلان اجتماعى اعم از سياسي و فرهنگي در بعد گرايش و جهت گيرى تفسيرى آنان، وجوه تمایز اين جريان از ساير جريان­هاي تفسیری است. این جریان تاکنون در معرض نقد و بررسى­هايی به ویژه از منظر سلفى و اشعرى قرار گرفته كه برغم اشتمال بر برخي اشارات و بررسي‌هاي انتقادي مهم، از منظر عقل‌گرايي شيعي و آموزه‌هاي ناب مكتب اهل بيت (ع) چندان كارآمد ديده نمي‌شود. در این اثر پس از مباحث نظری و جریان شناختی و تبیین الگوی نقد، با تکیه بر معیارهای تفسیر اجتهادی، مبانی، روش و نتایج این جریان مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.